talentbegeleiding voor kinderen, ouders en professionals

Lieve allemaal,

 

En opeens…..is daar het corona virus.

En dan….volgt er verwarring. Er zijn verschillende meningen, iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om. Er is er ook angst voelbaar. Wat gebeurt er allemaal?

En opeens…zijn we thuis met de kinderen.

En dan opeens….kan ik jou / jullie nauwelijks meer ontmoeten.

 

Ik vind het ook moeilijk te begrijpen.

Wel weet ik dat angst een slechte raadgever is en…dat ik heel graag met jou en jullie in contact blijf! Omdat ik je een ‘hart onder de riem wil steken’ (= moed inspreken). Omdat ik weet dat de zon in je hart moet blijven schijnen! Juist nu!

En…..de lente is begonnen!!!

 

Hierbij moet ik me natuurlijk ook houden aan de richtlijnen van de RIVM (zie protocol in de bijlage). Als jij of ik niet verkouden ben (of andere gezinsleden), kunnen we elkaar nog zien. Anders is er contact mogelijk door te bellen, appen of video bellen (voor dat laatste moet je even per mail toestemming geven). En….contact kan natuurlijk ook per mail. Die stuur ik je nu.


 

Hoe praat je er met je kinderen over

Hiervoor heb ik allerlei richtlijnen opgezocht. Je kunt daar zelf ook naar kijken natuurlijk.

 

 

Met daarin informatie over het belang van handen wassen, hoe je dat doet (filmpje) en antwoord op de vraag of je nog buiten mag spelen.

Het goede nieuws is: JA DAT MAG!

 

N.b. voor kinderen met autisme deelt BALANS adviezen op de website, en zijn er via “Geef me de 5” (ook via de NJI site aan te klikken) duidelijke filmpjes beschikbaar waarbij met tekeningen een heldere uitleg wordt gegeven.


 

Hoe ga je je tijd thuis invullen

En opeens…..ben je thuis met je kinderen.

En opeens….ben je naast ouder ook ‘leerkracht’.

Dat is dus niet zo. Wel moet je je kind(eren) zo goed mogelijk ondersteunen bij het maken van schoolwerk.

 

Ik deel een aantal van mijn ideetjes en tips hierover:

 • Doe wat je kunt en voorkom strijd. Maak zeker gebruik van de mogelijkheid leerkrachten te betrekken; dat kan op verschillende manieren, dat wordt via school aangeboden en…ze helpen graag
  - Je kunt dus ook vragen om te helpen bij het motiveren van je kind.
 • Maak een planning en maak deze visueel voor je kind; eventueel met tekeningetjes.
 • Plan ook ‘vrije tijd’!
 • Maak samen een lijst met ‘leuke dingen’.
 • Na werk is er ‘beloning’; dat kan een spelletje zijn, 5 rondjes om het huis rennen, iets van de ‘leuke dingen lijst’.
 • Blijf (altijd) meer complimenten geven dan kritiek. Dat is dus 4 complimenten tegenover 1 kritiek punt. Juist nu je veel samen thuis bent kun je leuke ‘Talenten’ van je kind ontdekken.
  - Talenten zie ik als ‘kwaliteiten’ die je kind uniek maken, die van binnen zitten en nooit meer weggaan (hulpvaardig, gezellig, begripvol, enthousiast, creatief, wijs, flexibel etc.).

 

Kijk maar eens goed, het zijn er een heleboel.

Ik ben ervan overtuigd dat we ook de kansen moeten pakken. Gebruik de tijd met je kinderen en gezin als ‘quality time’ en doe de dingen waar je niet aan toe kwam. En dan bedoel ik niet (alleen) de slaapkamer schilderen; maar juist samen creatief bezig zijn.

 • Creativiteit komt juist in deze tijd boven. Laat kinderen vooral ook lekker ‘kliederen’! Zonder dat het iets moet worden en wel met een doel!
  N.l. dit zogenaamde ‘sensopathische spel’ helpt om te ‘voelen’ en emoties te verwerken.
  Dit kan door te:
  - Verven (bij voorkeur met de vingers) op grote lege vellen papier.- Kleien (bij voorkeur met de ouderwetse vieze klei ‘DAS’ is nog verkrijgbaar en niet te duur).
  - Brooddegen.
  - Water en modder; dat kan ook binnen in een bak. Lekker woelen en wroeten. En daarna beestjes/poppetjes erbij, waarna het fantasiespel kan beginnen.
  - Scheerschuimen (zie uitleg hieronder).
 • JUF TALENT spelletjes
  - De sherborne spelletjes die ik bij gezinnen thuis doen zijn natuurlijk heel goed voor de verbinding; bouw samen een brug en ga er op diverse manieren onderdoor; wieg elkaar in een slaapzak, pak elkaar in als cadeautje in die slaapzak en wees blij as je je cadeautje uitpakt etc.
  - Ga DANSEN op bijvoorbeeld ‘Be happy’ en doe elkaar na, probeer in ‘flow’ te komen (dus geen truukjes, maar lekker bewegen); steeds een klein beetje veranderen.
 • Spelletjes voor de ontspanning zijn ook belangrijk en leuk om te doen.
  - Geef elkaar een rug massage door bijvoorbeeld allerlei weersomstandigheden op elkaars rug te tekenen (van zon naar bewolking, naar regen, naar storm, onweer en hagel en…weer andersom, tot het weer weer rustig is geworden en de zon weer schijnt.
  - Verhaaltjes lezen: b.v. ontspanningsverhaaltjes, waarbij je lekker kunt gaan nestelen/liggen op een fijne plek. Vergeet niet….neem de tijd….want je hebt (nu) de tijd!
 • En ja….je mag naar buiten. Het zonnetje geeft gratis vitamientjes! De lente is begonnen, alles begint te groeien en te bloeien. Zoek het bos op!

 

Stamp er lekker rond en doe alsof je een boom bent, waarbij je wortels diep de grond in groeien! Probeer daarna uit hoe sterk iedereen is (van zachtjes duwen, naar steeds ietsje harder; het is niet de bedoeling elkaar om te duwen). Het is belangrijk dat we voelen hoe sterk we zijn! En gegrond.

Lees hier “Tips in het omgaan met de ‘nieuwe’ thuissituatie.

➢ Op kidsproof.nl vind je 50 tips die je thuis kunt doen.

➢ Op de facebook site van Joliens Theaterhuis zie je dagelijks “Anti verveelfimpjes”.

 

Ook de creativiteit kan groeien en bloeien!!!


 

Kliederen met scheerschuim

Het voordeel is dat je misschien wel een bus thuis hebt staan, en er niet de deur voor uit hoeft. En dat als je het gebruikt op tafel, die daarna lekker schoon is en fris ruikt, nadat je hem met een natte doek hebt afgewreven. Hieronder wat creatieve ideetjes:

 • Spuit een flinke klodder scheerschuim op de tafel.
 • Ga er lekker in voelen en wrijven.
 • Als je heg schuim gladstrijkt, kun je erin tekenen.
 • Teken jezelf.
 • Teken ieder een huis of gebouw, maak samen een wereld.
 • Voel ook je eigen handen.
 • Ga op bezoek bij de ander; met je handen glijdend over tafel.
 • Geef elkaar ook de hand en strijk met het scheerschuim.
 • Geef ieder een klein druppeltje verf in een andere kleur, en ment het door de schuim.
 • Ga met je eigen verf-kleur naar een ander en meng door elkaar. Zie welke verrassende kleurtjes dit geeft.
 • Stempel je verfhanden op een groot vel papier dat je hebt klaargelegd.

 

N.B. Ik ben er om je te ondersteunen; bel, mail of app me gerust! Om even stoom af te blazen, van gedachten te wisselen, of voor hulp bij planning en organisatie.

 

WARME GROETJES Juf Talent.

 

U bent hier:  Home  /  Corona Nieuwsbrief 1

Contact

Christel Visser
SKJ 110014355
KVK 63294419
BTW NL01213456789
Netgemak Internetbureau